Alergia - portal alergologiczny APSIK - newsy, recenzje, zapowiedzi, poradniki. alergia

alergia

porady i sposoby leczenia

 
Dzisiaj jest 19.01.2019


Jesteśmy przyjacielem
Instytutu Matki i Dziecka
w Warszawie


Współpracujemy z Kliniką Chorób Infekcyjnych i Alergologii CSK WIM.


 
Wyszukaj w serwisie: 

Kuchnia Alergika - Dieta bez mleka i glutenu

Gołąbki z warzywami

  • kapusta biała
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • kilka łyżek groszku konserwowego
  • 1 strąka czerwonej papryki
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • kilka pieczarek
  • duża cebula
  • 1-2 jajka
  • natka pietruszki, koperek
  • olej
  • sól, pieprz, czosnek, łagodna papryka, vegeta

Kapustę sparzyć i odciąć liście. Ryż ugotować na miękko, przestudzić, dodać jajka, groszek, kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę, posiekaną zieleninę oraz cebulę posiekaną i uduszoną na oleju. Farsz przyprawić do smaku. Marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę, zalać odrobiną wody i poddusić na pół miękko. Dodać do farszu. Farsz nakładać na liście kapusty i zwijać ciasno. Ułożyć w dużym garnku (wyścielonym liśćmi kapusty), zalać odrobiną wody z vegetą, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 60-90 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej pozostawić w gorącym piekarniku do zupełnego ostygnięcia. Podawać z dowolnym sosem.


Krem pomarańczowy

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki cukru pudru

Jajka dokładnie rozbić z cukrem, powoli dodawać sok pomarańczowy i dalej ubijać. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Salaterki wypłukać zimną wodą i napełnić kremem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyłożyć krem na talerze i ozdobić cząstkami owoców. Posypać cukrem pudrem.


Majonez sojowy

  • 100g serka sojowego TOFU
  • olej
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • musztarda,
  • mleko sojowe

Serek zmiksować z dodatkiem oleju, przypraw, musztardy i soku z cytryny do smaku. Miksować, aż masa będzie aksamitna. Jeżeli jest zbyt gęsta, można dolać odrobinę mleka sojowego. Podawać do sałatek. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.


Pieczeń indycza z koperkiem

  • 3/4 mielonego mięsa z indyka
  • mała cebulka
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • bezglutenowa bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz, łagodna papryka
  • czosnek

Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami, posiekanym koperkiem, utartą cebulą oraz odrobiną bułki tartej. Podłużną, niewielką blaszkę posmarować olejem, posypać tartą bułką i wypełnić masą mięsną. Lekko ją ugnieść. Piec w gorącym piekarniku około 35-45 minut.


Wołowina z imbirem

  • 100 g wołowiny pokrojonej w paski
  • 2 łyżeczki ryżu mielonego lub mąki
  • ziemniaczanej do zagęszczania
  • 1 cebula dymka drobno posiekana
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • obranego i drobno posiekanego
  • 1 łyżka oleju

Paski mięsa obtoczyć w mące ziemniaczanej lub zmielonym ryżu. Podsmażyć imbir na oleju ok. 1 min. Dodać mięso i smażyć mieszając ok. 5 min. Zdjąć patelnię z ognia, posypać mięso posiekaną cebulką i podawać z gorącym gotowanym ryżem, pomidorami z rusztu i zielonymi liściastymi warzywami.


Placuszki gryczane

  • 1 czubata łyżka mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 3 szczypty cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • olej do natłuszczenia patelni

Mąkę, sól i ewentualnie cukier wsypać do miski. Dobrze wymieszać z zimna wodą na gładką masę. Rozgrzać i natłuścić patelnię. Nalać cztery jednakowe porcje ciasta i pozwolić im się rozlać na patelni. Piec z każdej strony po 2 min. Podawać lekko ciepłe zamiast chleba pszennego.


strona główna - alergia - alergeny - choroby alergiczne - porady
komunikaty o pyleniu roślin - nowy użytkownik - polityka prywatności
polityka reklamowa - kontakt z redakcją - praca w serwisie Wykonanie - IMPACT MEDIA - multimedia, strony internetowe, prezentacje multimedialne, serwisy internetowe, corporate identity, strony www, CMS.



Ostatnia modyfikacja: 01.03.2012
© Copyright 2000-2005 apsik.pl. All Rights reserved.
 
Nazwa:
Hasło:
Pyłki, którego z podanych drzew zaczynają pylić już w styczniu?
 grab
 leszczyna
 brzoza